26 maj 2009

Får jag presentera Pyret?


Han är här nu, vårt lilla Pyre. Och Pyret är hans namn än så länge eftersom vi inte riktigt kommit fram till vad han ska heta än. Allt är bra, verkar det som, men lite trötta är vi allt.

Det började ju, som bekant, så smått redan på lördag kväll. Jag hade verkar ungefär var tionde minut hela natten och hela dagen utom på söndag eftermiddag, så det stannade av i någon timme. Sen fortsatte det under söndag kväll. Ungefär var tionde minut säger jag, för i bland hoppade det över en värk och ibland som det tätare. Vissa var rejäla och andra rätt milda. Så på söndag kväll började det ta i allt mer och vid midnatt mellan söndag och måndag kom tre rejäla värkar på tio minuter. De tog i så pass mycket att jag kände att jag nog i alla fall borde ringa upp till förlossningen och kolla läget. De sa att jag ju kunde komma in om jag ville... Hon jag pratade med sa efteråt att jag lät alltför cool, så hon trodde inte det var på allvar. Svärmor ringdes hit i alla fall och vi begav oss upp. Jag gick på magkänslan där...

Väl framme gick jag upp för alla fem trappor eller vad det nu är, för jag var så rädd att det skulle stanna upp så de skulle skicka hem oss. Jag tog ett par värkar i trappen där, men sen lugnade det ner sig igen. Från att ha varit tätt i bilen till kanske var femte minut där på rummet. Jag kopplades upp till en sån där apparat som mäter hjärtfrekvens och när mina värkar kommer. Vid kvart över ett konstaterades att jag var öppen fyra centimeter. Bara fyra tänkte jag och beredde mig på en lång natt. Det tuffade väl på ett tag där och sen plötsligt så tog det i som bara den. Jag kunde varken ligga, sitta eller stå kändes det som, så vid kvart över två började jag prata om akupunktur. Barnmorskan sa att det nog var lite sent. Sent? Men den kunde man ju lägga när som helst ju? Tens? Ja, om du tror det hjälper så kan jag väl ta det då, men vänta... Nu dör jag nog!

2.20. Vattnet går och jag vet knappt vart jag ska ta vägen, för nu känns det som om jag vill krysta. Nej nej säger barnmorskan, det är alldeles för tidigt. Jag kollar vid nästa värk. Ooops, nu är du öppen lite mer... gissa... eh... nie centiometer. Ja, men jag måste krysta nu. Det är egentligen för tidigt, men om du måste så säger barnmorskan och går iväg för att duka upp för bebis som snart kan komma. Då kommer nästa värk och ut far halva Pyret innan hon kommer fram till sägnen. Handskar och sånt fanns inte tid för.

Ett bebisskrik och en djup suck för mig. Det är över. Jag överlevde, och klockan är 2.26. Barnmorskan erkänner att hon höll på att missa alltihop. Slöterskan som kommer in är hon som pratat med mig i telefon för ett par timmar sedan, och inte trott att det var så nära. Stämningen är på topp och jag blir lite sydd, men inte så farligt. Vi myser tillsammans med Pyret i någon timme innan vi fikar och jag äntligen får duscha.

Vid sex kommer vi ner till BB och vi somnar på en gång, men blir väckt redan vid halv nio av en sköterska. Jag säger att jag helst vill hem fram emot eftermidddagen och får vet att vi ska träffa barnläkaren vid elvatiden någon gång. Tillbringar dagen med att prata i telefon och smsa de jag hade numret till. Alla andra blev utan, eftersom jag är sämst på att lägga in nummer i mobilen. Pyret sover mest hela dagen och sköterskan tjatar om att han måste ammas. Jag tänker att han nog komer igång med det när han vilat ut och inte mår illa mer. Sköterskan och barnläkaren på förmiddagen vill helst att jag ska ha ammat ordentligt innan vi åker hem.

På eftermiddagen är det skiftbyte och en underbar barnmorska säger att jag visst får åka hem om jag vill. Han har ju sugit ordetnligt uppe vid förlossningen och jag kan ju det här eftersom det är mitt tredje barn. Mjölk finns redan och jag kan ju ringa eller komma tillbaka om det mot all förmodan inte skulle funka. Hon ger mig också rejält med tabletter mot eftervärkarna som räcker hela dagen i dag också.

Strax före klockan tre kommer Janne tillbaka med två stolta storebrorsor. Anton är överförtjust och kan fortfrande inte släppa sin nya lillebror med blicken. Han tycker att de är så lika de två att han tror att de nog ska bli tvillingar. Emil han kollar in bebisen då och då, men något mer avvaktande. Och är allra lyckligast för monstertrucken som han fick av Pyret när han kom. Snälla Pyret hade köpt varsin monstertruck till sina brorsor, och brorsorna hade köpt ljusgröna snuttefiltar till Pyret. Vi packar allt och beger oss mot bilen. Anton är plötsligt så stor att han vill bära massor av saker, men jag får ta över en del på vägen när han börjar krokna, den lille kämpen. Då bestämmer han sig för att hålla i emil i stället så de går hand i hand mot bilen och är lyckliga för att de ska få hem sin lillebror. Vid fyratiden svänger vi in på gården här hemma.

När vi kommer hem är det fullt av ballonger och paket i hallen. Marika och barnen har varit förbi med en hel massa fint! Wow säger jag bara. Tack snälla! Jag hann inte ringa igår igen efter att vi kommit hem! Svärisarna kommer också förbi och lämnar ett paket. Några grannar hälsar på Pyret redan när vi kommer innanför dörren och Sanna ringer....

Sen blev det en familjekväll i lugn och ro. Vi myser och jag försöker amma emellanåt. Det funkar okej, men jag måste ge de andra mycket uppmärksamhet också, märker jag. Speciellt Emil som blir lite avvaktande och går undan lite, behöver massor av mammakramar. Anton tar för sig själv på ett annat sätt. Vi pratar mycket om att mammahjärtan och pappahjärtan är så smarta så att de växer när det kommer fler barn så att man kan älska alla lika mycket fast de blir fler. Anton har massa frågor om allt möjligt som kommer upp. När barnen väl har somnat alla tre ramlar jag ihop på soffan och vaknar ett par timmar senare av Janne och Pyret som sitter och pratar...

En vagga har vi och den skulle Pyret sova i inatt, men han sov hos mig hela natten, nära, nära. Jag har inte sovit så jättetungt men lite i alla fall. Pyret har ju tuttat till och från hela natten.

Idag har vi inte gjort så mycket alls, och det blir nog så hela dan. Vi är hemma och bekantar oss lite. Kanske kommer vi på ett namn till Pyret också. Jag hör att halva familjen just nu har ett slags familjeråd ute i köket där de diskuterar vad Pyret ska heta. Antons och Jannes åsikter går lite isär, men det löser sig nog.... själv tänker jag nog rymma upp i duschen om ett tag, men det smackas lite här i vagnen så...

Pyret Mårtensson föddes alltså måndagen den 25 maj 2009 klockan 2.26 och vägde 3080 gram. 48 centimeter lång var han. En ganska liten kille med andra ord!

47 kommentarer:

Christine sa...

Ohhh!! Grattis!!!!!! =)
*tårögd* ♥

Anonym sa...

Gud så kul! verkar som allt gick bra trotts att det gick lite välfort på slutet ;) Jag är bara såå avis på dig!! och längtar ännu mer efter in lille bebis i magen !
Masor med Grattis och lyckönskningar

Kram

Cattis sa...

Ååhhh!! Vad söt han är!!! Stort Grattis till er alla!♥

Kramar/Cattis

bitte71 sa...

Jättestort grattis till det lilla underverket!!! *KRAM*

Monica sa...

GRATTIS! Jag sitter och snyftar lite jag också! Vad härligt att få komma hem så snart, ta hand om er allihop!

Jättekram!

Millanprillan sa...

Grattis grattis till hela familjen och välkommen till världen Pyret! Så söt! Bebislängtan växer! Ha det så skönt och bara mys :)
Kram Millan

Ida sa...

Grattis till Pyret!!!

Karolina/karehed sa...

Grattis till ert lilla pyre! Han är så otroligt söt :) Så underbart att få läsa din berättelse, blir alldeles lycklig!
Sköt om er, kram Karolina

soffan sa...

Grattis till lilla Pyret han är såååå söt och storebröderna måste nog oxså vara stolta Gratta även pappa.
ditt paket kommer om någon dag (ler)
kram
Ann-Sofie / soffan

CarolineE sa...

Grattis Grattis Grattis!!! vad roligt att läsa om hur det gick, man är ju själv där om knappt en månad..:-O

Stora kramnar till er!

/CarolineE

Kamilla sa...

GRATTIS vännen *kramar er alla* så underbart härligt!!!
Kram kram kram kram kram kram kram

Sofia Eriksson sa...

GRATTIS!!! Ooooh, vilken härlig berättelse! du har verkligen ordets gåva vännen!

Pyret är ju inte så tokigt som namn! Jag hade en kanin som hette så, och hon verkade trivas utmärkt med det namnet! :D

Kraaaam!!

emmy sa...

vad fint du skriver!!
stort grattis till hela familjen!!

Maja Stokk / eyovine sa...

mmmmm blir alldeles tårögd av att läsa, det är så vackert när ett liv ser dagens ljus =)... Massor med kramar till hela familjen.

Maja

Emma sa...

GRATTIS till lilla pyret!!! Vad söt han är!! Nu längtar jag ännu mera till min lilla bebis kan behaga dyka upp :o)

Maritha sa...

Vilken härlig förlossningsberättelse..

Grattis Vännen!! Ta hand om er nu och det är som du säger. De stora killarna behöver mer mammakramar än vanligt just nu!

KRAM
Maritha

Eleonor sa...

Grattis till lilla pyret! Härligt att läsa om hans ankomst!

Ulrika sa...

Grattis!! Vad roligt att läsa om allt på bloggen! Ha det så mysigt!

Ulrika aka LillBlomman sa...

Stort grattis vännen! En sådan liten prins, alldeles perfekt! Kram till hela familjen!

zαnуα ♥ sa...

Grattis grattis grattis :D

Aase sa...

Men så söt han är.... Att du redan orkat blogga.....
Njut, och sniffa mycket bäbislukt :)
Kram Aase

Jenny Svensson sa...

Grattis vännen!!! Vilken liten sötis han är!

M@gs sa...

Grattis.
Kram

Kat! sa...

ÅÅÅÅh vilken fin prins ni fått till där ;o)
Många grattis till dig ochhela familjen såklart. Hoppas ni alla mår bra. Själv har jag mer eller mindre missat att det var på gång eftersom jag inte varit hemma på snart två veckor, inte haft tid att kolla in på svsc.

men som sagt, ett jättegrattis

kram Kat!

Morfen sa...

Ett jättestort grattis till sötaste lilla pyret! KRAM

Ammi sa...

Åh, vilken liten söt plutt, Stort Grattis :-)

Unknown sa...

Grattis Anki!! Kram Pia

jenny/e.j.m sa...

Åh....Ett stort GRATTIS till dig och hela din familj.
En riktigt liten goding, så söt han är lilla Pyret.

KRAM
Jenny/e.j.m

Marja sa...

Ohhh stort grattis!!! Blir alldeles varm inombords! Detta fantstiska lilla pyre är du väl värd efter alla tråkigheter ni gått igenom!!
Ta hand om varandra

Kram Marja

~ Sophia ~ sa...

Vilken underbar födelseberättelse!
Sitter här och får lite flashbacks från förra året. Det är verkligen något magiskt med att föda barn och att få ett nytt litet liv att älska.
Ett stort grattis till hela familjen!
Passa på att mys mycket tillsammans nu.
KRAM! Sophia

Mia sa...

Sprang bara förbi din blogg i all hast och var bara tvungen att läsa ditt inlägg om er nya familjemedlem. Grattis säger jag till er. Hoppas ni mår fint allihopa.

Kram från en främling

elsamaja sa...

Yes, det var inte falskt allarm nu, det blev nåt av det, men som jag sagt förut, du fick hem mamma först, sen kunde du koppla av för att ta den här kanmpen.

Grattiskramar till sötnosen

Michaela sa...

Grattis till Pyret!! Skönt att det gick så snabbt och bra!! kramkram

Nita sa...

grattis till lille pyret.
alldeles tårögd och rörd över ditt inlägg.
kram
Nita

Kickans_blogg sa...

Åhh GRATTIS till sötloppan "Pyret"!! :0) Jättefin!
Ha de så gott hela familjen!
Kram Kicki

Karin B sa...

Stort grattis!!!!
KRam

Sanna F sa...

Massa grattis!!!!!

Helena sa...

Grattis till Pyret, vilken underbar varelse.

Alexandra Lindgren sa...

gratulerar :)

Milla sa...

Grattis!! Vilken ljuvlig liten kille!

Anonym sa...

Åh, jag blir alldeles tårögd av din berättelse. Massor med grattis till er, så skönt att det gick bra!
Älskar speciellt delen om att mammahjärtan och pappahjärtan växer när det kommer fler i familjen. Det är ju helt underbart!
ninaerica

Unknown sa...

Jättegrattis till Pyret.
Skönt att det gick så bra. Nu är det bara att njuta av dina tre underbara söner :-)

Cath. sa...

O, en sån söting!!! NÄSTAN så man blir lite bebissugen när man ser ett sånt litet knyte...
STORT GRATTIS till hela stora familjen!

annmari sa...

Stort Grattis.
Men så olika det är, här säger de att det räcker med att bebisen äter 1 tsk mjölk första dygnet, sedan kan de lugnt få sova vidare efter den jobbiga vägen ut till livet utanför

eldh sa...

Vilken sötnos! Grattis! /Elin

Evelina sa...

Vilken liten goding! Stort grattis!

E sa...

Vilken liten goding! Grattis!